90/10

Slecht 10% van de beleggers verdient consistent geld op de beurs. Dat betekend dat 90% niks verdient of zelfs consistent verlies maakt. De voornaamste reden dat de 90% geen geld verdient heeft te maken dat ze onvoorbereid hun geld investeren. Ze gaan naar de beurs zonder een goed plan, en zonder enige educatie. Voor de professionele belegger is dit uiteraard fantastisch aangezien het geld van de 90% belandt in de zakken van de 10%. Goed beleggen is een skill en iets wat je moet leren en waarin je moet groeien.

Wat onderscheid nu de professional van de particuliere belegger:

 1. De professional heeft een goed uitgedacht plan.
 2. De professional heeft geleerd hoe hij beleggen moet benaderen, een heeft geleerd van zijn fouten.
 3. Emoties horen niet thuis op de beurs.
 4. De professional kijkt eerst naar het risico ten opzichte van het rendement van de potentiele trade voordat hij de positie inneemt. Wanneer dit niet gunstig is zal er geen positie worden ingenomen.
 5. De professional weet hoe hij zijn posities moet hedgen.
 6. De professional weet dat verliesgevende trades onderdeel is van het spel.
 7. Het belang van de portefeuille staat boven het belang van individuele posities. Wanneer een potentiele positie niet in het belang is van de portfolio of het risico van de portfolio verhoogd dan zal deze niet worden ingenomen.
 8. Het risico per positie is slecht een klein percentage van de totale portfolio.
 9. De professional weet dat hijzelf verantwoordelijk is voor gemaakte fouten, en zoekt geen schuldige buiten zichzelf.
 10. De professional weet hoe hij zijn verliezen moet afkappen en hoe hij winnaars moet laten lopen.
 11. Beleggen is niet een manier om snel rijk te worden. Consistentie en tijd brengt je tot het gewenste doel.
 12. Beleggen zonder gunstige interne geld dialoog is een losergame (wat is je eigen geloofsovertuiging met betrekking tot geld).

Het doel van beleggen is om een equitycurve te hebben die gaat van de linker onderkant naar de rechter bovenkant, zie het voorbeeld.

EquityCurve

 

 

De snelste manier om te bereiken wat je wilt is om hetgeen te leren van iemand die al daar is waar jij wilt zijn. Probeer niet zelf het wiel uit te vinden, hierdoor gaat het traject veel langer duren en zal je waarschijnlijk veel leergeld betalen. Mijn advies: onderzoek welk beleggingssysteem bij je past, en zoek hierbij de juiste mentor.