Analysis Paralysis

Een struikelblok waar beginnende particuliere beurshandelaren tegen aan lopen, ook ik heb dit ervaren, is dat ze op zoek zijn naar die ene indicator die het verschil maak tussen succes hebben met traden en geen succes. Ze plaatsen een indicator in de grafiek, maar als blijkt dat deze niet in alle gevallen goed werkt, gaan ze op zoek naar een andere indicator, of ze plaatsen nog een indicator in de grafiek. Dit kan er toe leiden dat een grafiek er uiteindelijk zo uit komt te zien:

01

Het is belangrijk om te begrijpen waarvoor een indicator bedoeld is. Er zijn indicatoren die goed werken voor een trending markt en indicatoren voor een vlakke markt (ook wel oscillatoren genoemd). Het is aan de belegger om te bepalen in wat voor markt hij wilt gaan handelen, en voor dat type markt een systeem te creëren, en dit systeem over een lange periode te gaan testen (zowel back- als forward testen).
Voor een trending markt zijn moving averages veel gebruikte indicatoren, zijn zijn alleen minder geschikt voor een vlakke markt.

02

In bovenstaande grafiek zien we stijgende koersen, wat wordt bevestigd door de stijgende MA20. Hier is duidelijk sprake van een uptrend. Hieronder een grafiek van een vlakke markt. Je kunt zien dat de MA20 in deze situatie minder effectief is. De koersen bewegen enige dagen boven de MA en daarna weer enige dagen onder de MA. Wanneer je in deze situatie een trendvolgende strategie gaat volgen zal het erg moeilijk zijn om geld te verdienen.

03

In bovenstaande situatie is het beter om een oscillator toe te passen. Hieronder een voorbeeld van dezelfde grafiek met de Stochastics oscillator:

04

De signalen die deze oscillator geven zijn vele malen effectiever dan wanneer je in deze zijwaartse markt de MA20 toepast, welke meer aan en verkoopsignalen geeft en veelal veel te laat.

Je kunt als belegger ook heel goed zonder enige indicator in je grafiek zien wat de markt aan het doen is. Nagenoeg elk handelsplatform heeft een tekenmodule ter beschikking, en kun je met behulp van trendlijnen makkelijk de richting van de koersen bepalen, of dit zich nu beweegt in een trend of zijwaarts.

05

Het aller belangrijkste in de grafiek zijn de pricebars, deze vertellen het werkelijke verhaal. Indicator zijn alleen maar grafische weergaven van moeilijke wiskundige formules van deze pricebars. Probeer je grafieken zo schoon mogelijk te houden bij het creëren van je handelssysteem, daardoor ontwikkel je een beter gevoel van wat de markt nou eigenlijk aan het doen is….

Happy Trading